Hoe het begon

Jaren geleden reisde ik met mijn lief naar Marrakech. De stad overtrof mijn stoutste verwachtingen. De kleurrijke souk, de mysterieuze sfeer, het beroemde plein Djemaa el Fna, de romantische Riad waar we sliepen – ik was op slag verliefd.

Ook buiten Marrakech keek ik mijn ogen uit. We bezochten het vissersstadje Essaouira, met z’n beeldschone medina en kilometerslange stranden, waar de kamelen geduldig wachten op de toerist die hun rug wil berijden. Waar de zeewind rimpels in het zand blaast en de vis elke ochtend vers voor je wordt gevangen. De prachtige kleuren en heerlijke geuren nam ik gulzig in me op.

We wandelden door het Atlasgebergte om de zeven watervallen van Fatima te zien. In het gelijknamige plaatsje zetten schilderachtige restaurantjes hun stoelen in het verkoelende water van de rivier. En dan de watervallen van Ouzoud: zoiets moois had ik nog nooit gezien. Vanaf de hoge bergen stort zich een gigantische watermassa, waar voor eeuwig een grote regenboog doorheen schijnt.

Ik was overdonderd door al deze schoonheid, maar het meest thuis voelde ik me in de souks van Marrakech. Elke dag weer sjouwde ik langs de winkels, ateliers en ambachtslieden; ik raakte niet uitgekeken en vooral ook niet uitgekocht. Wat een prachtige lederen tassen zag ik! Handgemaakte stoere tassen in de stijl waar ik zo van hou: Ibiza-chic en hippie-style. Van mooi stevig leer, versierd met edelstenen, munten, franje en studs. Ik wilde ze allemaal! Maar ook de kleden, lampen en keramiek – ik was door het dolle heen. En ik besloot: hier wil ik iets mee.

Hoe het verder ging

Eenmaal thuisgekomen, bepakt en bezakt, wist ik het zeker. De boho-tassen, de hippie-sieraden, de schitterende handgeweven kleden en al die andere prachtige handgemaakte items: daar lag mijn hart. Ik boekte meteen weer een ticket en begon mijn avontuur. Ik ging tassen inkopen bij de lokale leerbewerkers rondom het plein Djemaa el Fna. En in de zomer van 2015 stond ik in Nederland op een evenement met mijn eerste bescheiden collectie tassen.

Mijn nieuwe producten en collecties worden sinds een paar jaar gemaakt bij een vooraanstaand atelier in Marrakech. Het ontwerpen doe ik inmiddels zelf, vaak met studs, franjes, koeienhuid, luipaard- of zebravacht. Ik gebruik gecertificeerd leer dat in stalen vanuit Europa naar Marrakech komt. Prachtig materiaal, dat voldoet aan de Europese norm voor leder. Soepel, niet geurend en van dezelfde hoge kwaliteit als het klassieke Italiaanse leer. De tassen worden met de hand gemaakt, dus zijn allemaal even uniek.

Ik zit bij de vaklieden aan tafel om het creatieve maakproces – van tekentafel tot eindproduct – te begeleiden. Zo ontstaan bijzondere ontwerpen, die onder meer te koop zijn in de boetiek van het befaamde hotel El-Fenn in Marrakech. Maar natuurlijk ook via mijn webshop, bij Ibizafreak in Spakenburg, Bol.com en de Beauty Bar in Baarn.  Ook vind je daar de sieraden in Berberstijl en andere duizend-en-een-nacht items die ik tijdens mijn bezoeken aan Marokko inkoop bij de lokale ondernemers. Allemaal originele boho-chic cadeautjes, om jezelf of een ander blij mee te maken.

With love from Greetas